Gå til innhold
 • Bli medlem

NilsOF

Medlemmer
 • Innholdsteller

  662
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

NilsOF vant dagen sist 28. desember 2020

NilsOF hadde mest likt innhold!

2 følgere

Hjemmeautomasjon

 • System
  openHAB

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

NilsOF's Achievements

Avansert medlem

Avansert medlem (3/3)

153

Nettsamfunnsomdømme

 1. Må si jeg stusser veldig på dette utsagnet, så jeg må spørre siden jeg ikke kjenner HA. Å bygge mesh opp på nytt under OpenHAB tar noen minutter i værste fall. Vanligvis noen titalls sekunder. Og, ja ved hver restart. Så da må HA restartes veldig ofte for at det skal komme opp som ett problem?
 2. Dekning kommer an på hvor mange routere det er i meshet på både z-wave og zigbee. Sånn passe overforsimplet 😉 Det spiller også en rolle hvor du bor. I tettbygde strøk er 2.4 Ghz rimelig tett befolket. Da vil man ha kortere rekkevidde (zigbee). Frekvensen som z-wave bruker kan også være brukt til mye rart. Så da spørs det om hvorfor man vil ha rekkevidde? Selv bor jeg landlig til og har flere bygninger jeg vil ha dekning i. Jeg er ikke i tvil om at zigbee er tingen for meg. z-wave har en hopp-grense på 4 devicer i meshet, mens zigbee ikke har den begrensningen. zigbee virker å være mye bedre på hvordan det kommuniseres i meshet. z-wave er ørlitt tregere på kommunikasjon og veeldig mye tregere for å få routing til å stabilisere seg. Vanligvis betyr ikke dette så mye. Må si at jeg ikke er noen fan av dingser som roper høyere enn resten av meshet.. For en zigbee coordinator kan det gå helt fint, det kommer mye an på hvor og hvordan.
 3. Mja, nå kjenner jeg ikke CDon, men Amazon må nesten gå i samme kategori som Ali.. ..såvidt jeg vet kan hvem som helst selge noe over Amazon og det uten at kvalitets og sikkerhetskontroll er i høysetet. Om noen vet bedre en meg så kim inn! 🙂
 4. Fordi man aldri vet hva man får? Feks. en stor "industri" i Kina er samensnekring på kjøkkenbordet imellom bleieskift på minstemann og bestefar. Dette kan være alt fra rep og modifikasjon av forkastede dingser fra en større fabrikk til bygging av kopi av kopi. I tillegg er forfalskning av komponenter et stort problem. Når en større aktør her hjemme skal ha noe for elnettet så bestilles det fra fabrikk etter spesifikasjon. Ikke fra Ali Baba og de syv røverne.
 5. NilsOF

  Zigbee mesh?

  Sikkert ikke, det er bare sånn at Aqara sine produkter ikke alltid har vært like pålitelige. De har hatt en tendens til å justere litt på kretser og software med kanskje bare en liten endring på modellnummer. Så det som ser likt ut behøver ikke være det.
 6. Kunne ikke sagt meg mere enig! Det er fryktelig grov invasjon i privatsfæren uansett hvordan man snur og vender på det. Jeg kikket såvidt etter noe som kunne kjøre lokalt, men fant bare noen som kanskje kunne virke på oppadstigende måne ved sønnavind. (ikke spørr, jeg må også spørre om dette nå) Jeg valgte heller å gå veien om rå programmering. Resultatet er at jeg kun har minimalt med fjernkontroller ( eller "lysbrytere" om man vil kalle det det). Resten er styrt fra bevegelsensorer, lyssensorer og temperatusensorer. Grunninstillingene gjøres via openHAB sin app eller webinterface. Det er svært sjelden vi rører disse for dagligdagse ting. Jeg kan faktisk ikke tenke meg tanken med å begynne å mekre som en annen sau bare får å få lys av/på eller bare ørlitt justert.
 7. Silabs "eier" både z-wave og zigbee. De har allerede noe IP-styring på gang z-wave. Hva som er i emninga vet bare Silabs og betalende medlemmer xxx-"open"-konsortiene (Noe er publisert og vil fortsette å komme i drypp). Vi kan vente å se hva som blir hengende igjen, eller vi kan i mellomtiden bruke eksisterende teknologier. Den som venter, den venter 🙂 Silabs er i gamet for å selge chipset, så jeg tviler på at noe blir lagt dødt før det ikke er penger å tjene.
 8. Ja, såfremt man har noe å samle de forskjellige teknologiene i. Jeg har feks. Z-wave, zigbee og MQTT temperatursensorer som samlet styrer varmepumpa (MQTT) fra openHAB. Nå har ikke jeg noe wiz, men prinsippet blir det samme.
 9. Matter/Thread og CHIP har vel ingen implementasjoner enda? Jeg er skeptisk til disse da produsentene garantert vil prøve å dytte skyløsninger på oss. Med dette følger problemstillinger som sikkerhet og ikke minst personvern. Dessuten så må man alikevel ha noe som kan samle teknologiene for å lage regelsett på. Det er rimelig trygt å annta at HA/HS/OH vil støtte disse nye IP-standardene etterhvert som støvet legger seg. Det eneste jeg kan se som fordel med Matter/Thread og CHIP er muligheten for direkte assosiasjoner som feks. mellom bryter og lyspære over IP da pæra kan være "zigbee" og bryteren "z-wave".
 10. I kjelleren har jeg en gammel industri-avfukter. Styrer denne med en veggplugg fra Ikea. Denne avfukteren er bygd for tåle dette. Luftfuktighet og temperatur måler jeg med en MS6. Det skal nevnes at kjelleren er fra 1600-tallet med jordgulv og steinmurer. På badet anskaffet jeg en Mitsubishi som står på en hylle midt på veggen. Den er instillt på "auto" og 50% luftfuktighet. Mao. den styrer seg selv. Tømmer bøtta når den er full, ca en gang i uka kanskje. Det ble betraktelig bedre sving på klestørken. Speilet er også duggfritt etter en dusj. Det høres definitivt ut som om du trenger noen avfuktere.
 11. Nå kjenner ikke jeg alle "sentralene" som finnes. Naturlig nok siden det er bare 24 timer i døgnet. Likevel vil jeg si at å samle mest mulig (zigbee/z-wabe/MQTT/whatever) direkte plugget inn på en "sentral" gir mest gevinst i og med at at man har mest mulig av samme regelsett/grensesnitt å forholde seg til uansett underliggende teknologi. Jeg tenker da på de nevnte HA/HS/OH. Likevel, jeg har sett gode og funksjonelle løsninger på mere app-baserte systemer som brukeren er fornøyd med. Å standardisere mest mulig på en teknologi (aktuelt for z-wave og zigbee) er god ting i teorien. I praksis vil man ha tinger og tanger som best kan løses med en spesifikt teknologi. Thermostater (som i styring av varmekabler) gjør man best i z-wave. På lys er zigbee best. På annet er MQTT over WiFi/ethernet veien å gå. Spesielt DIY. På resterende er det WiFi/ethernet/annet med plug-in moduler i HA/HS/OH som gjelder. I tilfellet Hue så ser jeg ingen gevinst i å ha egen hub for det da det i praksis er zigbee som er underliggende teknologi. Nåvel, jeg har fortsatt en Hue-hub gående som er tilknyttet openHAB over en addon feks. Ingenting er sort/hvitt. Man må gjøre som det passer en selv 🙂 Begrensninger, fleksibilitet og kontroll! hehe, jeg håper på innspill fra flere hær på denne 😉
 12. Du trenger "noe" som kan styre både z-wave og zigbee (hue/ikea). Sjekk HomeAssistant, HomeSeer eller Open HAB ( i alfabetisk rekkefølge) Disse kan styre både z-wave og zigbee samt også diverse wifi. Sjekk også hvilke tilleggsmoduler som er tilgjengelige for WFi-dingser. Dette er måten å begrense antallet "sentraler", apper og skybaserte løsninger på. Uansett må man sjekke hvilke dingser som er kompatible før man anskaffer. Problemet med WiFi-dingser er manglende standarder for styring. MQTT er standarden som er mest aktuell for WiFi/ethernet. Veldig få fabrikater har så langt kastet seg på dette og de vil heller levere løsninger som låser en stakkar opp mot deres sky-løsning. Istedenfor Deltaco-pluggen kan sikkert Ikea sin veggplugg (zigbee) brukes. Den er billig og brukendes samtidig som den fungerer som en router i meshet og dermed støtter opp om stabiliteten. Ja, man kan med stor fordel styre feks. panelovner ut i fra romsensor. Hue sin romsensor (zigbee) har feks. også bevegelses-, luminans- (lys) i tillegg til temperatur -sensor. Aeotec MS6 (z-wave) har i tillegg til dette luftfuktighestssensor. (MS6 bør strømforsynes med USB/5Volt for å få noe godt resultat). ztrm (z-wave) og lignende thermostater for varmekabelgulv styres best med forhåpentligvis medfølgende gulvføler. Noen av disse thermostatene har integrert romføler eller har tilkopling for romføler. Selv er jeg ikke noen fan av integrert romføler, da suksessraten er avhengig av bruksomeråde og plassering. Ellers er det sånn at gode dingser koster mere.
 13. Jodda, Hue sine dingser virker på de fleste zigbee -implementasjoner. Har en en Hue-hub gående (ikke tatt meg tid til å flytte av dingser) og så lenge man ikke overbelaster båndbredden i huben så fungerer det og den er veldig stabil. Jeg forsto det sånn at enkelhet er cluet hær.
 14. Har en sånn bak ved-ovnen for detektere oppfyring. Den rapporterer nøyaktig nok til det. Dvs. når temperaturen endrer seg. Ellers kommer jeg til å bruke Hue sin innesensor fremover. Jeg syns den er god. Så kanskje en Hue-hub er tingen? (Regner med at HA har ett modul/pluginn for den?)
 15. Jeg hadde problemer med at zigbee v3 -dingser kombinert med gammel firmware i coordinatoren registrerte seg opp, men etter kort tid (sekunder) forlater meshet. Dette har med den innebygde sikkerheten i zigbee v3 dingsene som ikke er bakoverkompatibel med 'gammel" coordinator. For min del var det silabs "ember" chipsett, men jeg vil tro at det samme kan skje på andre chipsett også. Egentlig ett sleivspark i mørket, men det er verdt å sjekke om du har oppdatert firmware i coordinator -stikka.
×
×
 • Opprett ny...