Gå til innhold
 • Bli medlem

NilsOF

Medlemmer
 • Innholdsteller

  90
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

NilsOF vant dagen sist November 13

NilsOF hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

25 Excellent

Om NilsOF

 • Rang
  Medlem

Hjemmeautomasjon

 • System
  openHAB

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. sjit å, haugen med dingser som skal plasseres ut vokser.. Håpet er at z-wave vil fungere over gårdsplassen og ut til de andre husene. Enkle ting som z-wave dimmere og switcher. Ganske sikkert ett ilandsproblem
 2. Ungdommen nå til dags 😉 Pensum når jeg ble utdannet var Tandberg Sølvsuper 11, fra nettkontakten via antenneinngangen til og med høytaler. Neida, jeg synest det er bra at noen kaster seg på! Det er ingenting som slår handson erfaring kombinert med litt matte! Jepp, uansett hva man gjør med en dings på 30 ohm som skal ha konstant drift for ikke å eldes til hinsides ubrukbart, så vil det gå med energi. ( forslaget mitt er absolutt ikke ment til energisparing heller) Det er diodene som ordner 1,4 (eller mere korrekt noe ala 1.2 volt pluss litt) Transistorene switcher mellom spenningen over diodene og 5volt. Tanken er at transistorene skal lede fullt ut som switcher, den ene på og den andre av. Og motsatt. edit; grunnen til at jeg plasserte PNP transistoren øverst er for å sikre at spenningen over den er minst mulig. Samme med NPN transistoren nederst. Mere er det ikke å si.. Eller du må gjerne spørre, litt vanskelig å si eksakt hvor jeg kan hjelpe.. Nå må du ikke legge altfor mye i kretsen, den ble tegnet mer eller mindre på refleks uten noen lengre filofisering Når jeg må lage slikt er det en lengre tids filosofering bak. Sånne ting som å stokke plasseringen på NPN og PNP transistorene og flytte etter lasten.
 3. Enklere kommer an på øyet som ser.. ..men jo, alt er og blir kompromiss. For 5volt er det ikke mye rom for overhead. Noe enklere enn transistorer som går i fullstendig av/på modus skal man nok lete lenge etter
 4. Det jeg skisserte er egentlig to kretser: en for 5volt og en for 1.5volt-ish styrt fra en io. Problemet med denne er nok at begge transistorene kan være på samtidig. Derfor den etterpåanmeldte sorte motstanden. Den kan likegodt koples til 5volt som GND alt etter hva man vil ha som default. Den må helt sikkert være så lav at kun en av transistorene vil lede når ingenting er tilkoplet (arduinoen). CAD-programmet mitt er på en annen maskin akkurat nå, men med to PNP transistorer og to io-pinner så kan man komme unna med bare en motstand foran røret for 1,5 volt om røret er pålitelig 30 ohm.
 5. Alt annet enn plast og rustfri vil ikke vare i ett fjøs. Det er grunnen til at det ikke er installert en fuktsensor før. Har snakket med Bruvik (leverer vifteløsninger til det meste av fjøs i Norge). De anbefalte en sensor fra Nederlandske Microfan. Sensoren ( fikk ikke typenr.) drives av 24volt med 0-10volt utgang. Skal kontakte de pr. epost. Jeg skjønner ikke noenting av microfan.com, den er på Flamsk eller noe.. @Jarle FJa, jeg går for ordentlige løsninger på lang sikt. 24 volt er greit nok og standarden på slike innstallasjoner. (Dvs. En standard man kan bruke) Jeg er opptatt av å bruke hyllevare i mest mulig grad. Om dingsene må programmeres ser jeg ikke på som noe større problem, bare at deler (eller tilsvarende deler) kan skaffes også noen år frem i tid. Det leveres mye til landbruket i dag med propreitære styrebokser som gjør dyr og avansert mekanikk ubrukelig når "boksen" ryker. Om det lar seg skaffe in slik boks, så er de vanvittig dyre. En jeg kjenner regner prisen på en "boks" i antall melkekyr.. Jeg prøver å unngå slike produkter når jeg kan. Man kan Google til man blir blå, noen data eller priser finner man ikke på slikt. Og så må man vasse i produkter fra Alibaba og Bangod.. På kort sikt må jeg koke ihop noe rallemikk ser det ut til.
 6. Jeg har kommet til hovedpunktet som gjorde at jeg startet med hjemmeautomasjon i første omgang. Nemlig å få kontroll på miljøet i fjøset. Den eksisterende løsninga består av en vifte med fem trinn. Fungerer utmerket med fullt påsett med høylakterende NRF-kyr. Men siden det nå er mindre antall dyr som også produserer mindre varme krever det mye ratting med vifte av og på for å holde luftfuktighet nede og temperatur over null så vannet ikke fryser. Dette er en prøvesessong for å se hva som fungerer. Regner med å omkallfalltre fjøset basert på erfaringer denne vinteren. Det største problemet synest å være en fuktsensor som tåler miljøet. Finnes det egnede sensorer? Alternativet er å kjøpe inn en haug med billige sensorer ala DHT 11 og bytte de etterhvert som de blir dårlige. Synspunkter og ideer?
 7. Leste litt mer om de sensorene. Har behov på hytta for å detektere propan lekkasje. Og co2 i det pitelille annekset. Kretsen jeg streket opp over kan sikkert forenkles. Man må nesten prøve seg frem; Ser at røret er på ca 30 ohm. Muligens så holder det med en motstand fra 5volt og regne spenningsdeling ut fra det. Kanskje starte med det (da trengs ikke NPN transistoren) Om man flytter diodene fra emittersiden på NPN transistoren til kolektoren så kan man bytte de med en motstand og regne spenningsdeling. Evt. også bytte de to diodene med en zenerdiode om man finner passende verdi. Edit: ser det er mere tenkefeil i tegninga mi. Å kople samen de to basemotstandene vil nok føre til at begge transistorene leder når io-pinnen på Arduinoen er i inngangsmodus. Dvs. kortsluttning. Kan løses med å sette på en motstand til GND ved io-pinnen. Dette gir røret 5v drivspenning som default. Skal se om jeg finner fila i CAD-systemet mitt og endre posten over.
 8. Fort streket opp på CAD-programmet mitt 😉 Har ikke regnet på noe, kun tegnet strømforsyningen til røret. Redigert versjon 2 Trenger den sorte motstanden for å forhindre at begge transistorene leder samtidig.
 9. Jeg skjønte at 5v og 1,4 volt skulle til samme punkt.. Lurer på om ikke Q1er tenkt litt feil på skjemaet ditt. Skal prøve å tegne litt..
 10. Du må nok bruke en transistor. Jeg ville brukt en PNP med emitter koplet til 5 volt. Kollektor til strømforsyningsinngangen til sensoren din. Base via en motstand (1k kanskje..) til en io-pinne Arduinoen. Dra io-pinnen på Arduinoen lav og sensoren din får 5v. 1.4 volt kan kanskje fikses med to dioder i serie i lederetning ( i serie med en motstand til 5v) Kanskje må du switche denne kretsen også med en transistor tilsvarende 5volten beskrevet over med egen styrepinne på Arduino? Vanskelig å si uten mere data på sensor.
 11. Mulig, hos meg var det kunnskapen på Openhab og at mqtt var ett hull i min kunnskap. Og så ville jeg implementere dette i konfigurasjonsfiler. Hær var det sprikende og ufullstendig dokumentasjon fra Openhab. Openhab har for ikke lenge siden gjordt om på hvordan "things" fungerer i versjon 2. Ble mye Googling og lesing. Det var også en bug i Openhab som førte meg på ville veier. Hadde sikkert kommet i mål hurtigere med å bruke web-interfacet. Men nå har jeg en ferdig oppskrift i konfigurasjonsfiler jeg kan slå opp i og evt. dele. Konfigurasjonen og workaround for bug postet jeg hær:
 12. Noe sånt tenker jeg å bruke på en veranda med flatt tak. Problemet med verandaen er at snøen hoper seg opp ved normalt vintervær. Når temperaturen stiger (og kanskje regner) så samler det seg vann ved veggen. Ikke bra.
 13. @GeirAGviktig å beholde perspektiv på saker og ting, ja Å sette inn en ESP8266 var forøvrig smertefritt, jeg har så langt ikke tuklet med selve koden i ESPen. Dvs. smertefritt om man klarer å lodde på 4 ledninger på riktig plass og også manøvrere i Arduino-programmet. Det som virkelig var utfordrende var å integrere mqqt i Openhab. Vanskelighetsgraden med å integrere mqtt vil ganske sikkert variere fra system til system. Skrev litt om ESP8266 og hvilke deler man trenger hær.: https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/2887-mitsubishi-varmepumpe-på-esp8266-og-mqtt/?do=findComment&comment=64861 Jeg nyter nå toveis kommunikasjon med varmepumpa og det var målet. Litt finpussing gjenstår.
 14. Virker som alt er sky-løsninger, selv om produsent sier "app". Har kommet til at det er tull å betale ekstra for propetiær løsning med kastrerte muligheter. Jeg har begynt å se etter ovner som enkelt og sikkert kan modifiseres med implantat..
×
×
 • Opprett ny...