Gå til innhold
 • Bli medlem

Garasjeport, Styring, B 460 FU Hörmann


Anbefalte innlegg

Hei alle sammen.

 

Ny på forumet her, og først av alt må jeg beklage dersom posten min faller innenfor feil kategori.

 

Vi har nettopp fått en ny garasje med en styringsenhet fra Hörmann. Jeg ønsker å koble opp en RPi for i hovedsak kunne åpne/lukke porten. Selve kode-biten anser jeg ikke som et stort problem, men jeg er relativt blank når det kommer til kobling og forstå elektriske illustrasjoner. 

 

Styringsenheten er en B460 FU. Jeg har håndboken for enheten og funnet ut at det er mange forskjellige komponenter som kan kobles til. (Har prøvd å google en PDF variant, men finner bare tysk...)

 

Jeg lurer derfor på om noen av dere med en litt større teknisk innsikt kan komme med noen innspill på hva jeg kan gjøre for å oppnå det jeg ønsker. 

 

Jeg har åpnet opp og sett i boksen og funnet ut at X3 portene er ledige. :) For ordens skyld legger jeg ved photo av innsiden og kretstegningen for X3. 

 

I X1 porten er mottakeren for fjernkontrollene. 

 

Ved søk på Google har jeg sett at Hörmann har noe som de kaller UAP1, men i manualen så finner jeg ikke tilkoblingsmulighet for den. Men jeg lurer på om UAP1 er et tilleggsutstyr for andre styringsenheter som ikke allerede har disse tilkoblingsmulighetene integrert. B 460 FU er visstnok en industri variant...

 

Gi beskjed om dere ønsker noe mer fra manualen. 

 

Setter stor pris på all feedback, innvendinger og kommentarer. 

 

Ha en fin kveld,

Joachim. 

 

IMG-20200706-WA0006.jpg

 

Screenshot_20200706-172719.png

IMG_20200706_150507.jpg

IMG_20200706_150532.jpg

IMG-20200706-WA0008.jpg

Endret av joachimmgok
Feil kretstegning
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Utfra koblingsskjema ville jeg anta at brytere/rele mellom 6 og 2-5 vil utføre det som står på venstre side av bilde. 

Altså nr 2 vil åpne porten, nr 3 lukke den etc. 

Selv om måten det står skrevet er litt rart, burde jo stå port-åpne, port-lukke. 

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Slik jeg leser det:

 

2-6 - åpner port når de kobles sammen.

3-6 - lukker port når de kobles sammen

4-6 - setter porten i luftestilling.

5-6 - når denne brytes/kobles fra er det nødstopp uavhengig av hva man trykker på alt det andre. 

 

Dette kan du selv teste ut med en liten ledningsstump og koble den fra "strapp" som er koblet mellom 5 og 6. Gitt at porten er nede så dytter du andre enden av ledningen borti kobling #2. For å få porten ned igjen dytter du borti kobling #3.

 

Her kan du lage deg en enhet med iallefall 2 reler (forbindelse 2-6 for åpning og forbindelse 3-6 for lukking) så er du godt igang. Selv ville jeg ikke brukt en RPi, men noe arduino-aktig (NodeMcu/Wemos).

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei gutta! Tusen takk for svar! Enig i at teksten var/er litt forvirrende og noe av grunnen for at jeg ble ganske usikker.

 

Jeg forstår det slik at kobling mellom 5 og 6 skal fjernes. Jeg mener det står en plass om at dersom *noe* ikke kobles inn, så må denne koblingen ikke fjernes. Må dobbeltsjekke det når jeg er hjemme og har manualen foran meg. 

 

Hvorfor vil du ikke bruke RPi? Personlig preferanse eller en grunn som kan føre til feil, skade etc?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du fjerner koblingen mellom 5 og 6 så vil ikke porten din røre seg. Her må det være kontakt ved normal drift/operasjon. Så fort den koblingen fjernes/kobles fra stopper porten. Tenk på den som en nødstopp.

 

EDIT: Jeg ville enten beholdt koblingen slik den er idag med mindre du trenger en nødstopp her. I så fall bør du ha noe som gjør at det er sammenkoblet selv om strømmen går fra din styringsenhet. Hvis ikke så risikerer du at porten ikke fungerer med normalt bruk når din enhet mister strøm eller lignende.

 

Grunnen til at jeg ikke vil bruke RPI er fordi det blir å skyte spurv med kanon. Du trenger ikke så heftig prosessor for å slå av og på 2-3 releer.

Endret av Guahtdim
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei, takk for svar. 

 

Jeg tror ikke det er noe backup batteri på porten, og evt komponent jeg kobler til vil nok gå på samme kurs. Men jeg skjønner hva du mener. Jeg har dessuten ikke behov for å kunne stoppe den på denne måten.

 

Grunnen for at jeg blir å bruke RPi er fordi jeg har x antall tilgjengelig. Og mulig jeg blir å legge til mer, som kamera og noen sensorer for styring også. 

Endret av joachimmgok
Ordfeil
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har nå vært å testet med en ledning mellom 2-6 og 3-6 og det ser ut for å fungere utmerket. Port åpner og lukker seg som ønsket 👏

 

For å åpne port er det nok med en kort forbindelse i mellom. Porten stopper altså ikke opp når jeg tar bort ledningen, og kretsen bryter. Den fortsetter å gå opp eller ned. 

 

Vil det være nødvendig med en «relay»?

 

Forstår det slik at det ikke skal stå på strøm konstant mellom polene (for eks mellom 2-6) for å åpne døren og holde den åpen, kun en kort "puls" (eller hva jeg kan kalle det).

Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 timer siden, joachimmgok skrev:

Vil det være nødvendig med en «relay»?

Ja, et potensialfritt relé er det du trenger.

 

2 timer siden, joachimmgok skrev:

Forstår det slik at det ikke skal stå på strøm konstant mellom polene (for eks mellom 2-6) for å åpne døren og holde den åpen, kun en kort "puls" (eller hva jeg kan kalle det).

Ja, det er kun et signal til åpneren for å åpne porten. :) 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei,

 

Takk for det. Prøvde å Google etter «potensialfri rele raspberry pi», men fant ikke noe konkret. Håper det er greit og spørre og ikke for mye OT, men hva vil det si at en rele er potensialfri? Jeg har sett på denne HAT'n, og tenkte den ville være kompakt og fin å bruke - men finner ikke ut om den er potensialfri 😄

 

Takk for all hjelp. 🙂

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Den ser bra ut. Litt dyr når man sammenligner med for eksempel AliExpress, men denne får du vel kun dager etter bestilling (i motsetning til uker/måneder).

 

Edit: Du må huske å koble slik at 2-6 og 3-6 er på NO (normally open). Og så trenger du tydeligvis bare en kort impuls (100ms?) for å starte porten, men dette finner du ut med litt prøving.

 

Ang. potensialfritt så får @Moskus svare på det. 

 

Endret av Guahtdim
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Potensialfritt er bare at reléet lukker en krets, uten at det kobles mer strøm på. Forskjellen på Fibari sin "Switch" og "Relay Switch" er at den som heter "Switch" forutsetter at det som er koblet til skal ha 220V, mens "Relay Switch" bare lukker en krets, og kan da styre alt fra 1V til 220V (men det varierer jo selvfølgelig hvor mye det tåler).

 

Hvis du går for en Z-wave-løsning, så ville Fibaro Smart Implant vært helt genialt til denne jobben. Men ellers skal vel "relé" stort sett medføre at det er potensialfritt, og man kan jo uansett måle det. Hvis du skrur av og på reléet ditt og du ikke måler noen spenning (kun kontakt), så er det jo "fritt for potensial". ;) 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Automatiker
   Hei, kaster ut denne til dere som har litt erfaring med programmering homeseer. Jeg ønsker at Netatmo ute-temperatur styrer av/på varmekabelen til vannledingen på hytta. Skulle tro dette var enkelt, men med det oppsettet jeg har som vist under så virker det ikke. Noen kommentarer?
   på forhånd takk ?

    
    
   Mvh Automatiker
  • Av toonwolf
   Denne guiden beskriver "The ToonWolf solution". Grunnen til at den er skrevet på engelsk er fordi Planyo som er brukt i dette eksempelet har vist interesse for denne løsningen. Det som jeg mener er "unikt" med denne løsningen er at den er så åpen! Andre tilsvarende løsninger er utviklet enten mot et spesielt system eller en lås. Med GCalSeer og HomeSeer står du mye friere. "Ulempen" med slike åpne løsninger er ofte at de krever mer tilpasning for å fungere med akkurat ditt system, men om du er interessert i hjemmeautomasjon og har litt kunnskap bør det være mulig å tilpasse dette. De fleste "store" leverandører av bookingsystemer tilbyr også tilsvarende løsninger i en eller annen form, ulempen med disse er jo selvfølgelig at du "låser" deg mot dette systemet og det vil være mye vanskeligere å bytte til et annet system siden du også må bytte lås, lysstyring osv. Om du ikke har behov for akkurat dette så viser det hva som er mulig å få til med HomeSeer og GCalSeer. Kanskje du blir inspirert til å gjøre noe annet? Takk til @Guahtdim og @Moskus for hjelp til å utvikle denne løsningen.
    
   Control Locks based on Calendar Events using HomeSeer
    
   In this documentation you will find instructions for how to control one or more electronic code locks based on events in one or more online calendars. You will also learn how you can add and remove codes to electronic locks based on reference numbers.
    
   These instructions are based on using the reservation system Planyo with a booking reference number starting with a “R” followed by a 7 digit number, but can be used with any other booking system that creates a random booking reference number. The reason why I made this guide is because I could not find a good automatic code lock system that could be used with Planyo. You can also in theory create your own random codes and use these instructions to create an automatic system for other booking systems that does not provide a reference number.
    
   Disclaimer
    
   This documentation is provided “as is” and is free for anybody who would like to use it. You may not sell or copy this documentation. Please contact the author of this documentation @toonwolf for more information. The HomeSeer plug-ins GCalSeer and TwilioSeer is developed by @Guahtdim and is provided free of charge. The script used to create PIN codes in the locks was created by @Moskus
    
   Who is this guide for?
    
   You would like to:
    
   Automatically unlock or lock a code-lock x minutes before or after the event/booking starts and/or ends  
   and/or
    
   Give your customers the option of unlocking an electronic lock based on a number in their booking reference. You can decide for how long before and after the code shall be valid. A SMS is sent to the customer x minutes before the event starts with the code  
   You can use these as separate methods for controlling lock’s or in conjunction. Example: You would like one of your lock’s to be open during daytime or specific activities, or you would like your customer’s to only have access to another lock with a valid code. It is not required, but a good understanding of HomeSeer and home automation systems is recommended and will really help as 99% of this guide involves working with devices and events in HomeSeer.
    
   What you need
    
   a booking system that supports synchronizing booking’s as events to either Google Calendar or Outlook Office 365 Calendar. Planyo with the Google Calendar extension is used in this documentation a licence for HomeSeer and a PC to run it on (HS normally cost USD 250,- for a license, but normally goes on sale twice a year. You can get 50% off during May and November. The HomeSeer plug-in’s GCalSeer and TwilioSeer. GCalSeer and TwilioSeer is under development, and the latest version is therefore only available for download from hjemmeautomasjon.no (Norwegian home automation forum). All of these plug-ins are provided free at no cost. This guide does not explain how to install and configure any of these plug-ins. An electronic code lock with Z-wave communication compatible with HomeSeer. In this example an ID Lock 150 is used, but it should work with any other electronic code lock controller as long as it’s compatible with HomeSeer. An example of such a controller is UMV3 from Danalock that can be used to control any electronic lock A BudgetSMS account  
   Automatically unlock and lock a Code Lock x minutes before and after the event/booking starts and ends.
    
   This is the easiest and most convenient way of giving your customers access to your premises. However this is not as “secure” as the second option that require your customers to unlock using a code created from their booking reference.
    
   The behavior of the GCalSeer plug-in will be:
    
   The plug-in will check if there are Calendar Events that matches the rules set by the IF command. In this example “trigger-words” in Calendar Events are used to trigger HomeSeer Events, but you can choose other options like “Any Event”  
   Create a VIRTUAL DEVICE used to TRIGGER events

   Create a Virtual Device in HomeSeer for each lock you would like to control. Name it “LockControl (name of lock)”. In this example I have created a virtual device with the name “VT-ANK-IDLOCK-UNLOCKED”.

   This virtual device will be used to control events that automatically unlock/lock the lock.
     Create EVENTS used to UNLOCK and LOCK the Lock

   Create an Event that sends parameters 5 and 1 with value 0 that will Unlock the lock and prevent it to automatically lock after it has been unlocked, and also not to lock when the door is opened and closed. If you are using a different lock than the ID Lock 150 you will have to send other parameters to the lock.

   In this example I have created an event with the name“ANK LOCK ID150 set UNLOCK and MANUAL”. Also in this example a Fibaro RGB Controller is used to control a LED strip that will show if the door is locked (red) or unlocked (green). Another event is triggered that will play a message over loudspeakers that the door has been unlocked. The wait command is used to give the lock time to handle the different commands. If you would like to be notified when the event runs then you should add an action like “send pushover message”.

   Copy the event you just created and edit the new event with the following values:

   Notice that in this event you are locking the Lock and also turning off “always open” making it so that the lock will automatically lock if it is unlocked by sending parameter 5 and 1 with value 1 to the lock. This event will be triggered once the virtual device “VT-ANK-IDLOCK-UNLOCKED” changes and becomes “Off” (the end time of the event with offset value)
     Create EVENTS that will trigger on events from calendar(s)

   Create an Event using an “IF” from the “GCalSeer” plug-in. This plug-in is used to trigger the event based on events from your Calendar(s). You can choose to trigger the event to unlock on any event or by using certain “trigger-words”
   In this example we are using “trigger-words” entered into “the text: box. You can have several words separated by a | Example: WORD1|WORD2|WORD2 Choose “now” in Occurs and Offset Trigger “before” and how many minutes before the event you would like the lock to automatically unlock. In this example the event will trigger 15 minutes before the start time of the Calendar Event The “And if” ANK VIRTUAL VT-ANK-IDLOCK-UNLOCKED has a value equal to Off is used to prevent this event to run in loop You can send a push-message to your phone when this event runs using Pushover finally this event will set the virtual device “VT-ANK-IDLOCK-UNLOCKED” to value “On”. This will trigger the other event you made earlier that will unlock the door, and also turn off automatic locking making sure the lock is unlocked as long as the event is active 

   Copy the Event you just created to make a new Event that will trigger AFTER the found event with offset x minutes after the end time of the event. In this example the Calendar Event will be triggered 15 minutes after the event time. Adjust the values to “Trigger” AFTER and “Do not trigger on adjacent events”. If you you have adjacent event, you do not want the lock to unlock/lock in the middle of another event! Change the “And If” to “On” to prevent the event from running in a loop.

   CONCLUSION
    
   You have now created 1 virtual device and 4 separate events that will automatically unlock and lock your electronic code lock x minutes before and after an event occurs in your electronic calendar. There is no need for your customers to use a code to unlock your door. The lock will be unlocked during the whole event so if you think this solution is not “safe enough”, then read on to learn how to create events that will extract the booking reference from your event and create a 4 digit code for the electronic lock.
    
   Create user codes from a booking reference number in Planyo
    
   With this method you can give your customers or guests the option of unlocking an electronic lock based on a number in their booking reference. You can decide for how long before and after the code shall be valid. A SMS is sent to the customer x minutes before the event starts with the code that will be programmed by HomeSeer into the lock.
    
   A code (the last four digits of the booking reference) will only be written once to a virtual device. If two identical codes are created during the same period, then only one virtual device will be updated.
    
   The behavior of the GCalSeer plug-in will be:
    
   All events with reference numbers are checked by using the reg. ex code. If the plug-in finds a reference number matching the code, then the code is extracted If the code has already been added on one or more virtual devices, the plug-in will quit since the code is already set. The plug-in is active in 1 minute to make sure all events are checked If the code is not found on any virtual device then the code will be added to the device that has not been updated for the longest time. If the plug-in is set to delete after the event ends, then the code is set to 0 in the matching virtual device  
   The plug-in will only update virtual devices once, even though the trigger runs several times within the minute it matches.
    
   Make the necessary changes in Planyo
    
   If you are using Planyo as your booking system and would like to control locks based on reservations, then you will have to make some modifications in order to 1.) trigger events in HomeSeer and 2.) make information from the booking in Planyo available in your Google Calendar so that GCalSeer can extract the information. You need the Planyo Google Calendar extension for this to work.
    
   Depending on what you will use this for you will need to add a “trigger-word” to the Calendar Event. We are using this for allowing automatic loan of rackets and balls. When someone book a Tennis Court they can tick a box “Gratis ulån racketer” (free loan of tennis rackets) and this will add information to the booking and in turn add this in the Calendar Event as “Gratis utl  n racketer”. Here is an example of how a customer will see this on the booking page

   You can easily add this tick box in Planyo by modifying the Reservation form layout (Site Settings | Reservation form layout) and add a new item. Choose “Checkbox (Yes/No” and enter the name like this

    
   You also need to make modifications to the Google Calendar extension in Planyo
    
   Go to the Google Calendar Extension “Go to the setup script” “click to change the configuration”  
   Make the following changes in the description template for exported reservations. 
    
   [fname]$(first_name)[/fname]
   [lname]$(last_name)[/lname]
   $(email)
   [phone]$(phone)[/phone]
    
   Add as many placeholders as you need. A minimum should be $phone as this will be used to send out SMS with the Lock code. The [xxxx]yyyyyy[/xxxx] is a datatag used by GCalSeer to extract and identify the information from the Calendar Event. This is how the template should look like after you have finished adding the variables from Planyo:

    
   Here is an example of a calendar event where the customer has chosen “Gratis utlån racketer” in a reservation in Planyo:


   Create Virtual Devices in HomeSeer
    
   You must create several Virtual Devices in HomeSeer. The number of virtual devices depends on how much information you will be using and also how many calendar events you are likely to have in the same period. If there is a chance there are 2 or more events at the same time, you should at least have 3-4 groups of virtual devices. If you all your virtual devices are “busy” as placeholders for the information from your calendar events then you will run into problems.
    
   Each virtual device will be a “placeholder” for the extracted Code, Emailadress, Firstname, Lastname and Phonenumber from your Calendar. The number of virtual devices you need depends on how many events you have or codes you will create.

   You also need to change the “Status Graphics” for virtual devices. I recommend you start off by creating one virtual device with these settings and then copy them.
    
   Create your first virtual device

   You need one “single value” with value 0 that will be a “Off” status. Then you need a “range value” with the start 1 and 9999 as value. enter “On” as prefix. This will automatically turn the virtual device “on” whenever a code has been extracted from the event and the virtual device has been updated with the value (lock code)


   If you would like it to look “pretty” you can also add status graphics for the virtual device making it easy to see when the code is active. Enter “0” for the off.gif and range “1” to “9999” for the on.gif

    
   When you are finished you can copy this virtual device to as many as you need. I have chosen to have 3 groups of codes. “Group 1” consist of the following virtual devices:
    
   “VT-LOCK-GROUP1-CODE” (placeholder for the lock code) “VT-LOCK-GROUP1-EMAIL” (placeholder for the email of the customer) “VT-LOCK-GROUP1-FNAME” (placeholder for the firstname of the customer) “VT-LOCK-GROUP1-LNAME” (placeholder for the lastname of the customer) “VT-LOCK-GROUP1-PHONE” (placeholder for the lastname of the customer)  

   The number in the name example VT-LOCK-GROUP1-CODE (634) is the device number in HomeSeer that you can add in the name. Makes it easier to identify the device for later.
    
   Then you need to copy and make as many virtual devices as you need. I have a total of 15 virtual devices in 3 different groups

   Then you need to create a virtual device that will trigger your events. I use this for racket loan in our Tennis Club and this virtual device will be turned on if a calendar event is found with the word “UTLRACK” in a calendar event

    
   Create Events in HomeSeer
    
   You also need to create at least 3 events in HomeSeer depending on how many groups of virtual devices you have. If you have 3 groups (recommended), you need 8 events:
    
   Event 1: This event will trigger on a calendar event START and add found codes and update information (datatags) from your calendar to virtual devices in your groups. GcalSeer will automatically choose the group that does not have any data. If it finds that the information already exist, then GCalSeer will not run
   Event 2: This event will ADD code from GROUP 1  to the lock and send SMS
   Event 3: This event will REMOVE code from GROUP 1 from the lock
   Event 4: This event will ADD code from GROUP 2  to the lock and send SMS
   Event 5: This event will REMOVE code from GROUP 2 from the lock
   Event 6: This event will ADD code from GROUP 3  to the lock and send SMS
   Event 7: This event will REMOVE code from GROUP 3 from the lock
   Event 8: This event will trigger on a calendar event END and will check your group for matching datatags, if GCalSeer find a match, then it will delete values from the virtual devices in the group. This in turn will trigger removal of the code from the lock. 
    
   Before you create these event you need to have installed the HomeSeer plug-in GCalSeer
    
   Create Event that will be triggered by Calendar event START and update virtual devices (Event 1)

   This event will extract information from the Calendar Event 30 minutes BEFORE the event starts and update virtual devices (reservation number, name of customer and phone number) and turning the virtual devices ON.
    
   Create an event using the GCalSeer plug-in that will trigger on Calendar Event Start. If you would like to trigger on all events choose “Any Calendar Event”, If you would like to only trigger on a reference number starting with the letter “R” followed by a 7 digit number you must choose “A calendar event has a summary text matching a regular expression: R\d{7}.
   Select the calendars the event should look in by choosing the calendars Choose Trigger when event occurs “now” If you would like to use “offset”, select how many minutes or hours before the event starts you would like the code to be active. In this example the event will trigger 30 minutes before the event starts in order to send a SMS with the code to be used for unlocking the door Choose “Use regular expression handling”. This will enable you to add the handling logic that will extract the information from the calendar event. Add the handling logic you require. As a minimum you need to add the 4 last digits of the reference number as this will be used to create the lock-code and the phone number that will be used to send the code using SMS (TwilioSeer) Add a new handling logic by choosing “RegExp”, in the Regular expression box enter “R\d{3}(?<Number>\d{4})”. The booking reference number is found in the Summary. Select “Summary” in “Inspect summary or description” Choose “Number” in Regexp group name In “Devices to update” enter the reference number of the Virtual Devices for the codes you created earlier in this guide separated by a comma. Example 634,635,699. This handling logic will extract the 4 last digits in the 7 digit booking reference and update the above mentioned virtual devices if the event is triggered.
   You also need to at least add the phone number that will be used to send the lock code. Add a new handling logic but this time choose “IdentifierTag” and [] as “bracket types” Choose “phone” as Tag name The phone number is found in the description of the calendar event so choose “Description” in “Inspect summary or description” In “Devices to update” enter the reference number of the Virtual Devices for the phone numbers you created earlier in this guide separated by a comma. Example 703,704,705. This handling logic will extract the phone number and update the above mentioned virtual devices if the event is triggered. Finally you need to set the regular expression (code) as “master” making all the other “slaves” of the master handling logic. 
     When you are finished the IF condition should look like this

    
   Collapse the event in order for HomeSeer to validate your event

    
   There is no need to add “Then” logic in the event as the “If” logic of GCalSeer will update the virtual devices. You will now create an event that will be triggered when the virtual devices used to store the lock codes is updated (turned on).
    
   Create Events triggered by virtual device turned on
    
   This event will update one lock 30 minutes before the event starts with a code that is extracted from the last four digits from the reservation number in Planyo and send this to the customer by SMS. If you have 3 groups of virtual devices (recommended), you need one event for each group. First create an event for the first group. When you have done this copy the event for group 2 and 3
    
   Create a new event and choose IF “VT-LOCK-GROUP1-CODE” changes and becomes a value in the range of On to On. This event will then be triggered whenever the virtual device for the lock codes is updated (turned on) Add a new Then “Run a Script or Script Command”. I recommend you create a new script in the “/scripts/” folder in your HomeSeer folder and select this. In this example a script by @moskus will be used to add the value from Virtual device “634” (VT-LOCK-GROUP1-CODE) to code location “82” and named “VT-LOCK-UTLRACK-GROUP1-CODE”.

   Variables you need to change:  
   “Dim interfaceID As String = "955BFE54AEE6" is used to identify the ID of your Z-wave node and can be found in the Z-Wave.ini file located in \Config folder of you HS3 installation folder. Search for “Unique”. If you have more than one Z-wave controller, you will need to find the correct value of the controller of the lock you would like to update. “Dim place As Integer = 82” is the code location in your lock “Dim PINstring As String = hs.DeviceString(634)” is the reference ID of the virtual device “Dim nodeNumber As String = ZwaveUtil_GetNodeIdByRef(647)” iis the device reference number of the lock. Sub Main(ByVal inputArgs As String)         hs.WriteLog("Add user", "Adding user...")         Dim interfaceID As String = "955BFE54AEE6"         hs.WriteLog("Add user", "InterfaceID: " & interfaceID)         Dim place As Integer = 82         Dim PINstring As String = hs.DeviceString(634)         Dim nodeNumber As String = ZwaveUtil_GetNodeIdByRef(647)         Dim configResult = hs.PluginFunction("Z-Wave", "", "AddUserCodePin", {nodeNumber, place.ToString, PINstring, "VT-LOCK-UTLRACK-GROUP1-CODE", interfaceID})         hs.WriteLog("Add user", "Done with result " & configResult.ToString)         hs.Writelog("Add user debug", "nodeNumber: " & nodeNumber & ", place: " & place.ToString & ",  PINstring: " & PINstring)     End Sub     Public Function ZwaveUtil_GetNodeIdByRef(ByVal deviceId As Integer) As Integer         Dim nodeId As Integer = -1         If (deviceId > 0) Then             Dim device As Scheduler.Classes.DeviceClass = hs.GetDeviceByRef(deviceId)             If (device IsNot Nothing) Then                 Dim pdata As HomeSeerAPI.PlugExtraData.clsPlugExtraData = device.PlugExtraData_Get(hs)                 If (pdata IsNot Nothing) Then                     nodeId = pdata.GetNamed("node_id")                 End If             End If         Else             Throw New System.Exception("Device not found: " + deviceId)         End If         Return nodeId     End Function
   Also select “Wait for script to finish before continuing” and  “Only allow one instance of the script to run at a time”
    
   Add a Then “TwilioSeer: Send a SMS In he the “Sms text:” box enter whatever text you would like to be sent. Here is an example Hi $$DSR:693:. Your code is $$DSR:634:# and is valid 30 mins before/after your reservation. This will send a text message with the lock code (634) and the firstname (693) will be added to the SMS message In “Advanced options” choose “Send to number found in a device” In “Time to live” choose 5 minutes. TwilioSeer will then try to resend the SMS for 5 minutes if it cannot be sent when the event is run In “Device for picking up receiver phone number” choose the Virtual device that is the place-holder for the phonenumber from the calendar event In “How to interpret the found number:” choose “Planyo format - (ex (47) 12345678)

   Create Event triggered by virtual device turned off
    
   This event will remove the code from one or more locks 30 minutes after the event has ended.
    
   Create a new event and choose IF “VT-LOCK-GROUP1-CODE” changes and becomes a value in the range of On to On. This event will then be triggered whenever the virtual device for the lock codes is updated (turned on)
    
   Create Event that will be triggered by Calendar event END and update virtual devices
    
   This event will extract information from the Calendar Event 30 minutes AFTER the event starts and REMOVE values from virtual devices (reservation number, name of customer and phone number) and turning the virtual devices OFF. When the virtual devices are turned off this will trigger another event that you will create later that will remove the code from the lock.
    
   Copy the event you created in the previous step. Use the “Copy this Event” in HomeSeer
   In your new Event Select “Trigger after” in Offset Edit all Handling logic and select “Delete found result” and click “Save updated”
    
  • Av TimberSmart
   Hei
   Vi har akkurat leid ut en hybelleilighet med 6 Heatit Z-wave varmesoner (4 med varmefolie og 2 med varmekabler). Det er også montert Aeotec Nano dimmere på alt lys (6 stk.)
   Nå viser det seg at leieboer har lyst til å styre dette på smart vis...
   Det jeg trenger er tips til billig og bra boks for styring... det er (Wifi og internet i leiligheten).
   Alle tips mottas med takk og glede.
  • Av tjwesterby
   Hei - lager meg en egen tråd om dette og håper jeg kan samle noen ideer her. Har i dag en dobbeltgarasje fra 90-tallet hvor det er installert 4 lysstoffarmaturer av ukjent type, og de er koblet 2 og 2. Disse er styrt av en bryter med to knapper (dette som kalles topolet?). I tillegg er det to garasjeporter. Disse styres av 2stk. Hörmann Promatic garasjeport åpnere

   Jeg ønsker å få automatisert portene, samt få automatisert lyset. Jeg har forstått at det er litt forskjellig info om bruk av armaturer, og jeg vil anta at det kan være greit å bare bytte de ut de gamle som er der. Hva burde man i såfall gå for? LED Armaturer? Evt forslag til å kontrollere disse? Fibaro Switch? 

   For garasjeporten har jeg sett på Aeotec Garage Door varianten, men tar gjerne alternativer om det finnes noen gode. Det står en vanlig liten bryter på veggen i dag som jeg kan trykke på for hver port (ser ut som en lampettbryter), så jeg hadde håpet jeg kunne trigge via den på en eller annen måte for enkel kobling.

   Alle forslag mottas med takk

   Mvh
   Tor J.
  • Av tjwesterby
   Heisann,

   Har akkurat kjøpt og overtatt ett hus hvor jeg har 2stykk Hörmann PortaMatic garasjeportåpnere, og da naturligvis 2 separate garasjeporter. 
   Er det noen som har erfaring med å kontrollere disse på noen måte, UTEN å bruke Hörmann sin egen hub-løsning? Skal helst ha dette inn i HASS, men vil gjerne sjekke om noen har gjort dette før, evt har tips til hvordan man lettest styrer to separate motorer..

   Mvh
   Tor J.
×
×
 • Opprett ny...