Jump to content
 • Sign Up
Støtt hjemmeautomasjon.no!
 • Moskus
  Moskus

  IKEA Trådfri - Førsteinntrykk

  Ikea slipper i disse dager sitt nye trådløse lysstyringssystem, og alle som lager Zigbee-kompatibelt utstyr følger spent med. Og det har de grunn til. En lyspære som kan styres med Zigbee til 100-150 kr gjør det interessant å kikke nærmere på for mange.

   

  Det har vi her gjort. Merk at dette (foreløpig) kun er en test av Ikea Trådfri som et eget system, dette er ikke et forsøk på å få Trådfri på å snakke med alleverdens andre systemer. Testen er også forholdsvis kort, mer testing kommer siden. :) 

   

  Lyspærene ble kjøpt i dag på Ikea (Forus), og jeg har ikke brukt mer enn ca. 1,5 time på testen. Det sier både litt om hvor enkelt det er å sette opp, men også litt om de begrensede mulighetene for automasjon.

   

  WP_20170329_20_28_22_Pro.jpg

   

  Jeg tok Hub'en (295,-) ut av esken, koblet til tilhørende USB-strømforsyning og nettverkskabel, og skrudde på. Lastet ned app'en "Trådfri" fra Google Play (iOS-versjon også tilgjengelig), og startet den. Appen måtte søke to ganger etter hub'en men fant den.

   

  WP_20170329_20_40_59_Pro.jpg

  Så ble jeg bedt om å velge hvilken enhet jeg ville legge til. Merk at jeg ikke kan legge til noen pærer direkte, det MÅ gjøres via fjernkontroll. Så først må fjernkontrollen pares med hub'en, og deretter parer du lyspære mot fjernkontroll.

   

  Jeg trykket på ikonet øverst til høyre, og fulgte anvisningen. Den går i hovedsak ut på å holde fjernkontrollen 2(!) cm fra hub'en mens du trykker på fjernkontrollens pare-knapp på baksiden (bak dekselet). Når det er gjort, ba app'en meg om å legge til en lyspære.

   

  WP_20170329_20_28_50_Pro.jpg

   

  Lyspæra (og fjernkontroll, tilsammen 249,-) ble satt i en lampe og strømmen ble skrudd på. Jeg holdt fjernkontrollen innen 2(!) cm fra lyspæren og holdt inne den samme pare-knappen på baksiden (bak dekselet) i 10 sekunder. Pæren dimmet opp og ned, og tilslutt kvitterte den med et blink. Og straks var pæren også koblet til i appen. Voliá! Fjernstyrt pære med app og fjernkontroll.

   

  Hele denne prosessen, inkludert oppakning av to esker og installering av app tok rundt 10-12 minutter. Jøss! :)

   

  WP_20170329_20_50_09_Pro.jpg

   

  Neste pære la seg fint til i fjernkontrollen, og jeg kunne styre både pære #1 og #2 samtidig med fjernkontrollen og som en gruppe i app'en, men jeg fikk ikke direkte styring over pære #2. Fjernet, resatt og lagt til igjen, flere ganger. Men en restart av app'en ordnet det. Sannsynligvis en liten bug som må kverkes. Dette tok litt mer tid, men det var jo utelukkende pga. av den manglende tilbakemeldingen. Å legge til en ny pære tar da bare 20-30 sekunder.

   

  WP_20170329_20_30_32_Pro.jpg

  Bruksansivsningen er ikke så informativ... ;) 

   

  Selve app'en er grei, den. Men veldig grunnleggende. Man har muligheter til å sette opp et solskinnsur (lyset dimmer opp fra 0% til 100% ila en halv time, utestet), å sette når man er borte (da skrur hub'en av lyset) og enkel av/på med klokkeslett. I tillegg kan man gruppere forskjellige pærer og lage enkle preset eller "scenes". 

   

  Appen røper også at det kan komme en bevegelsessensor i Trådfri-serien. Kjekt å se at Ikea har forstått at man ikke vil styre lyset via mobilen, men ha det automatisk. Selvfølgelig kunne man da tenke seg å ha et annet dim-nivå på natt enn på dag, men dette er nok foreløpig ikke mulig.

   

  WP_20170329_20_53_00_Pro.jpg

   

   

  Det positive

  1. Prisen.
  2. Enkeltheten. Det er faktisk veldig lett å sette opp.
  3. Solur til vekkerklokke (som en del av de tre mulighetene for automasjon, det var i det minste hendig).
  4. Ingen cloud-tilhørighet. (Det virker i det minste ikke slik, kun internt nettverk).
  5. Enkle, kjappe "scenes" kan til en viss grad lages.

   

  Det negative

  1. Man kan kun bruke kablet nettverk.
  2. Du må resette fjernkontrollen (sannsynligvis for å sette en ID fra hub'en), og dermed legge aktuelle pærer inn på nytt hvis du ikke setter opp med hub med en gang.
  3. Ingen tilbakemelding! :(
   Endringer som gjøres med fjernkontroll reflekteres ikke i app'en. Endrer du dimmenivå eller varme med fjernkontroll er app'en ute av sync.
    Endring 03.04.2017: Jo, nå kommer det tilbakemeldinger. Det gjorde det ikke ta dette ble først skrevet.
  4. Har du mer enn 10 lyspærer må du ha flere fjernkontroller, selv om du har en hub.
  5. Pærene som har mulighet for å velge farge på lyset kan kun velge mellom tre forskjellige farger ("cool", "natural" og "warm"); det er ingen glidende overgang.
  6. Automasjonen er så enkel at det knapt er automasjon (dette er tross alt et automasjonsforum). Den har den nevnte solur-vekkerklokka, samt bortemodus (fra klokkeslett til klokkeslett) og en enkel "On/Off scheduler". Foreløpig ingenting mer, altså ingen IFTTT eller API.
  7. Ingen cloud-tilhørighet. Du kan (foreløpig) ikke styre Trådfri utenfor hjemmets fire vegger uten VPN, men det er nok over terskelen til den store majoriteten av målgruppen til Trådfri.

   

   

  Oppsummering

  Selve lyspærene er gode. De lyser godt, og kan dimmes (selv om jeg kunne ønske meg enda lavere minimumsnivå). Varmen på lyset kan diskuteres, men det fungerer. Det "naturlige" lyset (og lyspæren som kun har naturlig lys) gir fra seg et behagelig lys sammenlignet med at den billigste pæren koster 95 kr.

   

  Dette kan jeg altså tenke meg selv som et supplement.

  Men da må det kunne styres fra noe annet, enten via en USB-pinne, Ikeas API og gateway eller via Hue hub eller Osram sin gateway. Ikeas app gjør det samme som fjernkontrollen og bittelitt ekstra. Mange vil nok kunne bruke den og være fornøyd med det, men faren er at noen konkluderer med at "har ikke hjemmeautomasjon kommet lenger?" med bakgrunn i appen.

   

  Som antatt; er du "noenlunde seriøs" om hjemmeautomasjon så er ikke Ikea Trådfri for deg. Jeg kan ikke i mine villleste fantasier tenke meg å legge inn et helt hus i dette systemet slik det fremstår pr dags dato.. Men hvis du vil så smått begynne å fjernstyre noen utvalgte lyspærer, så ja, da kan dette være en vei inn i hjemmeautomasjonen.

   

  Vi satser på at noen klarer å finne en måte å hive Trådfri-pærer inn i våre respektive automasjonsystemer etter hvert. :) 

  Edited by Moskus

  User Feedback

  Recommended Comments  Håper på at noen får denne til å snakke med SmartThings. Var i sin tid med på kickstarterkampanjen, men har fortsatt ikke satt noe i drift fordi det er så ufattelig dyrt her i Norge. Spesielt slike strømkontakter, men også pærene. 

   

  MEN prisen på disse pærene er veldig overkommelig!

  Link to comment
  Share on other sites

  6 minutter siden, Tverfyll skrev:

  Vet du om huben snakker direkte med pæren, eller går all kommunikasjon via fjernkontroll? 

  Det vet jeg ikke, men har planer om å teste det. Planen er å ta batteriet ut av fjernkontrollen for å finne det ut. ;) 

  Link to comment
  Share on other sites

  3. Ingen tilbakemelding! :(
  Endringer som gjøres med fjernkontroll reflekteres ikke i app'en. Endrer du dimmenivå eller varme med fjernkontroll er app'en ute av sync.

   

  Når jeg tester med den "største" fjernkontrollen, og app'en på Android, så oppdateres fargenivå & dimming i app'en umiddelbart, når jeg bruker fjernkontrollen til å endre nivå på pæren?

  Link to comment
  Share on other sites

  On 3/30/2017 at 08:36, Tverfyll said:

  Vet du om huben snakker direkte med pæren, eller går all kommunikasjon via fjernkontroll? 

   

  Jeg plukke ut batteriet fra fjernkontrollen, kan fortsatt bruke app'en, og konkluderer derfor med at HUB'en snakker direkte med pærene :-) 

  Edited by Jings
  Link to comment
  Share on other sites

  Hmm.... Nå skal jeg selvfølgelig ikke utelukke at jeg er blitt så gammel at jeg ikke husker hva som skjedde dagen i forveien, men jeg er rimelig overbevist om at når jeg plukket "hvit-spektrum" pærene ut av esken i går, så fungerte de slik at de husket av/på tilstanden sin, og gikk tilbake til denne når man skrudde dem av/på med veggbryteren. Etter at firmwaren på pærene har oppdatert seg (1.1.1.1-5.7.2.0), så fungerer de slik att de alltid er "på" når man har brukt veggbryteren til å slå dem av/på ?

  (Merk at de fortsatt oppdaterer app'en korrekt: Pære av/App av -> Veggbryter av/på -> Pære på/App på)

   

  Men: om man har to pærer på samme fjernstyring, og pære2 er av når man bruker veggbryteren, så ender man opp med at disse ikke er synkrone, og fjernkontrollen vil nå skru den ene på, og den den andre av, ved ett trykk. Da må man trykke 3-sekunder på fjernkontrollen for å synkronisere alt tilbake (På/100%/Everyday Mood)

   

  Edited by Jings
  Link to comment
  Share on other sites

  14 timer siden, Jings skrev:

  Når jeg tester med den "største" fjernkontrollen, og app'en på Android, så oppdateres fargenivå & dimming i app'en umiddelbart, når jeg bruker fjernkontrollen til å endre nivå på pæren?

  Oik det er merkelig, det skjedde ikke hos meg. Jeg skal dobbeltsjekke det.

   

  1 time siden, Jings skrev:

  Etter at firmwaren på pærene har oppdatert seg (1.1.1.1-5.7.2.0), så fungerer de slik att de alltid er "på" når man har brukt veggbryteren til å slå dem av/på 1f914.png

  (Merk at de fortsatt oppdaterer app'en korrekt: Pære av/App av -> Veggbryter av/på -> Pære på/App på)

  Det kan jo ha skjedd noe med app'en på en dag eller to. Jeg skal sjekke jeg og. :) 

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Den 29.3.2017 klokken 22.48, ChrZZ skrev:

  Håper på at noen får denne til å snakke med SmartThings. Var i sin tid med på kickstarterkampanjen, men har fortsatt ikke satt noe i drift fordi det er så ufattelig dyrt her i Norge. Spesielt slike strømkontakter, men også pærene. 

   

  MEN prisen på disse pærene er veldig overkommelig!

  Har testet dette. Pærene kan legges rett inn i Smartthings. :)  Bra greier til 95 kr pæra.

  Link to comment
  Share on other sites

  1 time siden, ThUnDeR skrev:

  Har testet dette. Pærene kan legges rett inn i Smartthings. :)  Bra greier til 95 kr pæra.

  Kødder du? NICE! Håper dem kommer med billig smarte stikkontakter også! 

  Link to comment
  Share on other sites

  Finner pæra som "thing", men bare og skifte device handler til Zigbee bulb. Da kan den dimmes, slås av og på direkte i smartthings. Må få kjøpt bevegelses sensoren fra ikea, for og teste om den går rett inn også:)

  Link to comment
  Share on other sites

  14 timer siden, ThUnDeR skrev:

  Har testet dette. Pærene kan legges rett inn i Smartthings. :)  Bra greier til 95 kr pæra.

  Så gøy!

   

  Men hvordan? :)

  Oppskrift? 

  Link to comment
  Share on other sites

  1 time siden, Moskus skrev:

  Så gøy!

   

  Men hvordan? :)

  Oppskrift? 

  Faktisk bare å skru i pæra.

  Sette strøm på den. 

  Søke etter nye enheter i smartthings appen.

  Pære dukker opp som "thing"

  Legg til enhet.

  Inn i web grensesnittet og skifte device handler til "Zigbee white color temperature bulb".

   

  Da får man tilgang til å slå av og på, dimme, skifte fargetempratur. ( hvis man kjøper pærer som fargetempratur kan skiftes på)

   

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  1 time siden, Øyvind skrev:

  Noen som har testet mot HUE?   Mulig å inkludere pærene?

  Har testet, det går ikke. Jeg er ingen ekspert på Hue, men jeg har foreløpig ikke fått det til. Hvis internet vet noe om andre som har fått det til, har ikke Google funnet dem enda... :( 

  Link to comment
  Share on other sites

  9 timer siden, Moskus skrev:

  Har testet, det går ikke. Jeg er ingen ekspert på Hue, men jeg har foreløpig ikke fått det til. Hvis internet vet noe om andre som har fått det til, har ikke Google funnet dem enda... :( 

   

  det er vel fordi det er forskjellige måter å inkludere med,

  står det ikke noen ledetråder i posten fra Fermate?

   

  Link to comment
  Share on other sites

  10 timer siden, Håvardgj skrev:

  det er vel fordi det er forskjellige måter å inkludere med,

  Ja, det har jeg fått med meg. LightLink skal benyttes, og resetting, etc. Jeg har prøvd en del forskjellige måter... :( 

  Link to comment
  Share on other sites

  14 timer siden, aeklo skrev:

  Ja, har sett det. Kan forstå at Hue klamrer seg til det halmstrået, men her tror jeg de bare må erkjenne at Ikea har kommet for å bli. SmartThings har bevist at det er mulig, så Philips Hue må nok pent følge etter...

  Link to comment
  Share on other sites
  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.